de archeologische vind plaats in Yucatan?

Geplaatst op zondag 04 februari 2024 @ 10:31 , 109 keer bekeken

 

Yucatan is een schiereiland in Mexico dat de bakermat was van een van de belangrijkste culturen van Meso-Amerika: de Maya's. Zij ontwikkelden een compleet schriftsysteem en geavanceerde kennis van astronomie en wiskunde. Ze waren ook uitstekende architecten, zoals te zien is aan de tempels, omheiningen en piramides die vandaag de dag nog overeind staan. Er zijn veel archeologische vindplaatsen in Yucatan die getuigen van de rijke geschiedenis en mystiek van de Maya-beschaving. Sommige van de meest indrukwekkende en belangrijke zijn:

- **Chichén Itzá**: De bekendste Maya-stad ter wereld, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en een van de nieuwe wereldwonderen is. Het is een van de best bewaarde vindplaatsen van de Maya-beschaving en was ooit een van de grootste nederzettingen van het noorden en het centrum van het schiereiland Yucatan. Hier kun je het hoofdplein, het observatorium, het balspel, de patio van de duizend kolommen, de strijderstempel en de heilige cenote bewonderen. Het meest indrukwekkende bouwwerk is de Piramide van Kukulkán, die een verbazingwekkend licht- en schaduwspel vertoont tijdens de lente- en herfstequinox, waarbij de illusie wordt gewekt dat een gevederde slang langs de piramide naar beneden glijdt.

- **Ek Balam**: Een archeologische site die zich onderscheidt door een van de best bewaarde artistieke elementen van de Maya's, die het een perfecte plek maken om de Maya-cultuur te verkennen en te leren kennen. Ek Balam was ook een belangrijk politiek en commercieel centrum tijdens zijn hoogtepunt. En net als de oude Griekse constructies heeft de site zijn Akropolis - het graf van de eerste bekende koning van het gebied, Ukit Kan Le´t Tok. Voor zijn eeuwige rust is de gevel van Ek Balam rijkelijk versierd met krijgers, slangen, tronen, rijkdommen en andere iconografische elementen die niet onopgemerkt blijven.

- **Labná**: Hoewel klein, staat deze site vooral bekend om zijn rijke buitenversieringen die na zoveel eeuwen zijn overgebleven. De boog is het belangrijkste bouwwerk, en op de overdekte plaatsen kunnen we nog steeds de oorspronkelijke kleur zien. We kunnen ook miniatuur Maya-huizen zien, en laten we niet vergeten de ongelooflijke foto's voor de boog bij zonsondergang! Bovendien hebben bogen in architectuur altijd een belangrijke rol gespeeld om stabiliteit te garanderen en stilistische schoonheid te geven aan constructies. De Maya's ontwikkelden echter hun eigen stijl van boog, genaamd de Maya- of valse boog, die verschilt van die in Europa. Het bekendste voorbeeld van deze architecturale stijl is de archeologische site van Labná.

- **X’Cambó**: Net als Tulum ligt ook de archeologische site van X’Cambó vlakbij de kust van Quintana Roo. Daarom was het tijdens zijn hoogtijdagen een zout handelsplaats. In die tijd waren zout en edelstenen de munteenheid van verschillende oude beschavingen. Bovendien valt het gebied op door zijn archeologische site en zijn nabijheid tot Las Coloradas. Een plek waar de lagunes roze zijn door hun hoge zoutgehalte. Ze zijn de belangrijkste zoutproducent in Mexico en de tweede zoutproducent in het land. We kunnen dus zeggen dat X’Cambó na zoveel eeuwen nooit is opgehouden een zoutplaats te zijn.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: